Tuesday, 25 October 2011

HASIL SENI


ACT IKA SUKA MELUKIS . HURMMM N NI TIME KASIH SNGAT KAT CIKGU ARIF YG BNYAK TOLONG DLM HAL PERIHAL TNTG LUKISAN NI... HURMM IKA LEBIH SUKA CATAN BERBANDING SENI LAIN.


 K , N INI LUKISAN IKA YG TERBARU . HURMMM 1ST TIME BUAT. SO BIYASE2 JA.. HURMMM SEMUA ORG BOLE WAT MCM NI .

N IKA NAK BAGI TAU,  KNAPA ORG CAKAP MEREKA X PANDAI MELUKIS SEDANGKAN MEREKA TIDAK MENCUBA MAHUPUN MEREKA LUKIS SEKEJAP X CANTEK DAH TERUS BERPUTUS ASA., OK SBENARNA MELUKIS NI X SUSAH DAN ORG X BOLE CKAP X PANDAI. KALAU KITA TAU TEKNIK ATAU CARA UNTUK MELUKIS , YA MMANG SENANG. 

SO KAT SINI IKA CADANGKAN LA KORANG UNTUK SELALU LA LAYARI YOUTUBE KE WHAT UNTUK MENGETAUI CARA OR TEKNIK LUKISAN SEBENAR. DAN KENA LAH RAJIN =D

SEKIAN MACEHHHH~~~~~~



Monday, 24 October 2011

KETENANGAN


SETIAP YG HIDUP ADA MATI NYA,
SETIAP YG BERFUNGSI ADA ROSAKNYA,
SETIAP KESULITAN ADA PENYELESAIANYA,
SETIAP APA PUN ADA JALAN NYA.

KENAPA KINI RAMAI REMAJA YG TIDAK MENDAPAT KETENANGAN?
antara fator2 masalah ini ialah;
a) apa yg kita makan?.
b) apa yg kita pakai?.
c) apa yg kita buat?.
MAKA DENGAN INI KITA HARUSLAH MENELITI WALAU PERSOALAN2 INI... SAMA ADA YA ATAU PUN TIDAK HANYA ANDA SEBAGAI REMAJA YG MENGETAHUINYA.

LANGKAH2 UNTUK MENCAPAI KETENANGAN IALAH;
a) kembalilah kepada Allah SWT 
b) berfikiran yang positif
c) sentiasa berzikir.
d) berhubungan baik dengan sesama makhluk.
e) melakukan apa2 sahaja keputusan dngan fikiran yg waras dan tenang.
f) jadikan Al-Quran sebagai teman .
(DLL)

ANTARA KESAN TIDAK MENDAPAT KETENANGAN DIRI IALAH;
a) ketidakstabilan emosi.
b) membunuh diri.
c) bersikap agresif
d) sering berputus asa.
e) menjadi seorang yg di dalam keadaan yg takut2.
(DLL)

Monday, 3 October 2011

ieka kaka~~



                                      mengejar sesuatu yg berada dihadapan bukan mudah , menunggu masa untuk berlalu sngatlah  mudah. 
melihat sesuatu ke atas sehingga  ingin mengetahui  apa yg ada pada langit sememangnya sukar , tapi untuk melihat apa yg dibawah mmg mudah.
kesimpulannya, bukan senang nak senang, dan bukan susah untuk susah =)
bukan senang untuk kita ke atas dan kehadapan , malah menjadi terlalu mudah untuk kita sentiasa di bawah dan membiarkan masa pergi berlalu meninggalkan kita =)


sekian macehh~~~~~~

Saturday, 1 October 2011

budak sekolah =) form 5 sains tambahan / 2011


hikayat kelas 5st 



                hah sebelum nak mai masukk kleas, ni la jalan nak pi klas ia.. hehheheheheh just terus ja pas tu belokk kanan hahha =P



okehh ni guru klas kami =)
cekgu hafiz marzuki , 


opsss testing2 hahahha....



hah orait cune...  =P
ni la kami 5st =) happy gan korang .. muahhhhh 



okehhh ni azhar or adong ketua klas kiterang huhuh



                                            hehehhe ok perkenalkan ... yg ni top ladies.. hahahah 
                                                       (jue , ika , erra n nana) ^;^
                                   


                               ni wan ghazali abg macho 5 st.. hahahha yg belakang tu amiirul hafiz dak terer hahah


                               ni 4 dara pingitan.. hah sapa mau beli??? mau jual hahahha     
                                                     (rin, afiqah, ikin, n erra)


                                                  
                                           hafiz, safar, nizam n adong...
                                              mase ni ULBS bi... hehehhe sumpahh safar masak mmg sedap, ikan           siakap masak lemak cili padi... hehehhehe MELETOPSSSSS~!!!!


                    hah ni la bas yg hari2 ika naik... perhh sempittt mehh mcm sadin... hahahhaha
                                                 
                                        
                                    huhhh time da tngahari mcm ni la jdi nyer... ishh2 depa ni =,o
                                                              ohohohohoho


                                                          heheheh ni hasrat safar nak jadi cekgu. n yg sbelah tu kire penolong klas kiterang.. hahah sian dy, bukan mudahh nak jdi penolong klas ni... semua hal semua dy kena wat.. hehehhe maklum je la dakk klas kiterang ni bukan suke wat bnda2 lecehh ni.. so semua la dy wat... hahah wa                    slute lu la bebe.. hehhehe

                    
  yawwww dan ini wanita2 angun... heheheheh  depa ni mmg suka jdi penyambut tetamu.. hahha
tu dukkk depan kelas ja.. hehe

     
                                                 n ini, ampa jgn kahaq ni kat tandas taww... huhuhuh 


                                                                  alolololo posing la akak ni.. heheh


                                                         okehhh ini mase kat kluang =)

                                                     
                                                         hah sapa ni>????  heheeh ahlami laaaaaa...


                                                              heheheh ok.. ni baner dari klas kami =)
                                                      mase ni nak menyambut bulan ramadan 2011


                                                                   and ni rakan sekelas... heheheh



okehhh ni ja ika bole kongsi... sbenarnya bnyakk lagi... nnty law ika ada masa ika kongsi lagi kayyy... =)


                                                                 sekiannnnn~~~~~~ macehhhh
                                                       

iekaaaaaaaaaaaaaa kaka~~~~~

hehehhe ni la aktiviti yg x membosan kan.. hahha da terlampau xdew keje sngat hobi nya amek gmba =)

                             hohohoohoh mase ni teringin sngat nak mkn beger ... hahahah
                              suke pakai  crmn mata mcm ni... nmpak mature la cikit an... hihihihih

 hurmmm mase ni ika ngahhh study la mcD hahhaha buat gaya mcm org berfikir ja kan.. hahahah

Friday, 23 September 2011

exam mari~~~~

yeahhhh isnin minggu depan 26.9.11 abis la trial spm... hurmm subjek last ekonomi asas.
hurmmm result subjek lain  da dpat .. hurmm alhamdulilah la pelajaran aku semakin meningkat syukurrr sngat2.. hurmm nak kate blaja sngat aq ni pon x jugakk.. hurmmm mybe kuase tuhan sapa dpat jangka, berkat solat hajat, puase sedekah dan bla bla n yg apa aq lakukan..

n nak ucap kat cikgu2 yg bnyak mengajar aq.. terima kasih sngat.. hurmmm apa yg penting aq berdoa sngat agar pada spm yg sebenar aq dpat wat yg lebih baik..

setiap kali aq sendirian aq mesti ingat pesanan mak aq kat aq, dia slalu said belajar sungguh2 kalau x penat je berbelas tahun pergi sekolah setiap hari . hurmm mak slalu ckap mcm tu, dan bila aq teringat pesanan mak aq mesti rase tersedar dan apa yg mak ckap tu adalah betul. mak slalu ikut ja apa yg aq nak.
aq nak itu aq nak ini. insyaallah dia akan kasi.

dan kali ni aq nak berazam akan lakukan apa sahaja untuk memaju kan diri aq.

spm sebenar tinggal 7 minggu lagi bulan 11 ni.. hurmm aq harap sngat aq akan berjaya untuk capai cita2 aq.
dan mak dah jnji gan aq, kalau aq dpat keputusan yg bagus, mak akan bawak aq mengerjakan umrah, hanya itu sahaja aq mahukan drpd mak, aq xkan mintak bb iPad, Iphone ,Laptop, or pape shaja .

aq harap aq dpat berikan result yg baik pada spm nanty

wasalam~~~

Tuesday, 8 March 2011

HILANG KAN JERAWAT DENGAN CARA TRADISIONAL (^_^)

bila jerawat tumbuh mesti korang risau kan????.... hurmmm sudah semesti nya bukan?....
so kalau student mcm kite ni mane la mampu nak beli produk mahal2 so dengan cara yg mudah ,selamat, dan suci lagi berseri adalah dngan menggunakan barangan tradisional.....

terdapat beberapa langkah yg korang boleh ikut, hurmmm atas kajian aku sendiri jerawat ni adalah masalah utama yg menyebabkan mua kita kelihatan hurmmm sory to say (agak kotor) dan aku ade terbaca pada buku2 kesihatan yg jerawat ini adalah kecacatan yg jelas....
n terdapat beberapa langkah yang boleh kita amal kan untuk menangani masalah jerawat ini n terpulang korang la nak ikut or x ....

1. bancuh sesudu susu tepung dlam kuantiti air yang sedikit dan tepek pada keseluruhan muka setiap malam, setelah kering, bilas dengan menggunakan air suam...

2. bersih kan muka . kemudian cuci dengan air kelapa tua . biar kan ia sendiri dan bilas dengan air bersih.. amal kan 3 kali seminggu. 

3. basuh muka dengan air basuhan beras. setelah kering cuci dengan air bersih . amal kan selalu.

4. guna kan serbuk teh uncang yang sudah kembang. amek serbuk nya dan sental di muka, terutama pada hidung dan tempat yg berjerawat... lakukan 3 kali seminggu....

kalau korang rajin insyallah korang akan berjaya....
semua nya terletak pada korang sendiri...... akhir kate pada aku.. moga berjaya.... chaiyukkkkk3xx.... (^_^) 

Saturday, 5 March 2011

HARI PERINGATAN PANDU PUTERI SEDUNIA

hurmmmm... smalam pd 5/3/2011 tlah berlangsung nyer majlis hari peringatan pandu puteri yg dirasmian oleh yg mulia sultanah johor tunku fatimah... hurmmm mmg eppy smlm tp mmg terase pnat giler la.....
aq masuk dlm pertandingan make up... tp rezeki x menyebelahi aq.. huhuhuh it ok....  jnji aq dpat masuk tu un da kire ok.... huhuhuhuh  .... barang un x sempat nak prepare pape mmg tergese gese la...

ni gmba mmber aku sbelum make up..... susa gakk nak make up dia ni... tp ok la jugakkkk adew gakk aku model... huhuhuhuh



huhuhuh ni bile da siap.....n ni just basic jew....
n make up care ni sesuai tukk remaje2 sekarang,bab x terlalu tebal or sarat.
 tp mmg rugi la x prepare pape smalam.... hurmmmm......
huhuh aku ni xla bape pandai sngat make up ni... just cume dlm proses blaja... but mnat tu adew la......
mmg best law conteng2 muke owg ni...hihihihih
hurmmm law berkesempatan insyaallah aq akan cube lgi blaja dlm bidang ni lebehhh luas......
amin~~~~~~~~~~


Friday, 4 March 2011

SY DAQ BAWU DI SINI........

huhuh assalamualaikum..... thank bab sudi singah mnyingah kat blog bawu aq....
hurmmm rini just nak knal kan diri jew...
 name zulaika bt abu, just boleh call me ieka.....
 bawu form 5 taun ni...
huhuhuh seramm beb da nak spm..... takut gakk, bab lom prepare pape..
arap dpat wat yg terbaek la taun ni... untuk family n diri sndiri.....
 n aq owg selatan malaysia ^_^
aq minat kan santaii,, n aq x suke law dlam keadaan stress.....
kaw aq stess len mcm cket.. hihihih
next aq mnat pink  n black colour  bab sume bndew harte pusake aq bnyak warne pink n black..
huhuhuh spe yg dkat nan aq mmg tau la aq mcm mane...
mmber rapat yg pling best fwen skali adalah AZURA, dy ni mmg mmber aq pade kecikk smpai ke beso, n kwan bekk aq lagi ialah NANA n ERRA.. kiterang berempat mmg kamcing hihih..
tiap2 ary sntapan kiterang adalahh cubit mencubit.. hihihih

aq skull kat smk tan sri jaafar albar,tg sedili kote tinggi ,johor.

hurmmm wokeyy smpai sini saja pengenalan utk diri aq... ^o^